top of page
Vyhledat
  • evijendr

Pro učitele - jak na výuku v této mimořádné době?! 2


Pro žáky může být učení doma velmi stresující. Chybí jim výklad učitele k vypracování úkolů. Rodiče často pracující na plný úvazek a starající se o domácnost si nemusí s učivem dobře poradit, sami si musí poznatky dohledávat a prostudovat a pod takovým náporem pak předávají dětem něco, čemu sami úplně nerozumí. Dětem navíc chybí podpora spolužáků ve třídě. Pokud se toho do školy nakupí moc, už tak z okolních událostí zatížené rodině mohou školní povinnosti velmi přitížit.


Pokud by o podobě distanční výuky rozhodovali psychologové, navrhli by:


Co je skutečně nezbytné

Určete, jaké předměty jsou skutečně bezpodmínečně nutné a bez jakých znalostí se děti neobejdou v dalším ročníku. Stěžejní může být matematika a čeština, případně cizí jazyk. Znalosti z přírodovědy, dějepisu, vlastivědy a jiných naučných předmětů si děti mohou doplnit i z dokumentů, dětských naučných seriálů či zajímavých webových stránek. Zkuste se zamyslet, které znalosti z celého objemu učiva těchto předmětů jsou klíčové, a můžete žákům k doporučenému dokumentu připravit krátké shrnutí, co by si měli zkusit zapamatovat.


Dobrovolné > povinné

Rodičům a žákům dejte jasně najevo, co z materiálů si musí přečíst a jaký úkol splnit. Takových materiálů by mělo být jen naprosto nezbytné množství. Zbytek úkolů, u kterých byste měli uvést, že je nevyžadujete, by měl sloužit k lepšímu pochopení, pro zájem dítěte, nebo kdyby rodičům a dítěti zbyl čas a energie. Poměrově by měly převažovat učební materiály a dobrovolné úkoly a menší množství pak tvořit úkoly povinné.


Výuka úkoly

Jako učitelé byste měli poskytovat především výuku, povinné úkoly pouze minimálně. Můžete žákům poslat svůj výklad přepsaný na počítači, nahrát svoji přednášku na video, nebo žákům udělat online výukovou hodinu třeba přes Skype. Zde ale musíte pamatovat na to, že ne všechny děti budou mít možnost v daný čas u počítače být. Proto byste jim i tuto přednášku měli natočit a poslat, aby se na ni mohly podívat zpětně. Mějte na paměti, že v mnoha domácnostech nebude mít dítě možnost trávit přípravou do školy více než např. 2 hodiny denně. Proto tomu přizpůsobte množství výukových materiálů a především úkolů. Vypracování dobrovolných úkolů nechte na zvážení rodičů. Při konzultačních hodinách se rodičů zeptejte, jestli pro ně a jejich děti byly dobrovolné doplňující úkoly přínosné či zda je využili. Případně je požádejte o návrh změny.


Správné řešení úloh

Nezapomeňte, že u procvičovacích úkolů je důležité žákům poskytnout správné řešení s odůvodněním. Z vašeho popisu konkrétního řešení se opět mnoho naučí. Pomůže také výrazně rodičům, aby nemuseli správné řešení složitě zjišťovat odjinud. Vám jako odborníkům daného oboru může úkol připadat triviální, ale velká část rodičů už možná nepoužívané základní znalosti od školy zapomněla.


Co s výtvarkou?

Předměty jako výtvarná výchova nebo tělocvik by v této době měly být zcela dobrovolné a sloužit skutečně jenom pro ozvláštnění volného času dítěte.


Práce s aplikací

Je nutné, abyste se s každou aplikací či nástrojem k distanční online výuce nejdřív naučili pracovat vy sami. Pokud vám bude vyhovovat nějaká výuková aplikace, prozkoumejte si její nabídku a rodičům jasně napište, co z toho si má dítě projít a v čem mu to pomůže (co se tím naučí). Pokud je přístup do aplikace složitější a máte pocit, že je ze začátku potřeba se v ní zorientovat, pomozte rodičům tím, že jim poskytnete i stručný návod na použití. Opět mějte na paměti, že vám mohou aplikace připadat jednoduché, ale někteří rodiče nemusí být zvyklí s takovým typem aplikací pracovat. Ušetřete jim proto čas strávený porozumění aplikaci, který by mohli věnovat výuce svého dítěte.


Užitečné odkazy:

Pro oba dva stupně ZŠ naleznete rozmanité výukové materiály např. na khanacademy.org. V menu ‚Kurzy” můžete vybrat předmět a konkrétní látku, ke které jsou zde výuková videa i procvičovací úlohy. Můžete tak rodičům poslat odkaz na konkrétní sadu videí s úlohami. Tipy na mnoho jiných aplikací a webových platforem umožňujících domácí výuku naleznete na odkazu.


(text z MUNI, FSS, katedra Psychologie, Alexandra Ocásková, Andrea Sandanusová pod vedením Zuzany Masopustové)

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page