top of page
Vyhledat
  • evijendr

Základy relaxace

Všude se mluví o relaxaci a jak je důležitá pro naše psychické zdraví. Proto si zde uvedeme konkrétní podoby relaxace, kterým se můžeme v praxi věnovat:



  1. Progresivní svalová relaxace - může být praktikována ve volném sedě nebo v leže na měkké podložce a spočívá v zatínání a uvolňování svalů po celém těle. Pro kýžený efekt je důležité opravdu "prožít" toto zatínání a uvolňování. Můžeme postupovat od chodidel, přes lýtka, stehna, hýždě, hrudník a břicho, paže, ramena a krk, až po obličejové svaly. Doporučený čas pro tuto aktivitu je cca 20 minut. Pro podrobnější popis této aktivity můžete rozkliknout níže uvedený odkaz:


spmgr-materialy-vybraneptmetody-progresi
.
Stáhnout • 149KB

2. Hluboké dýchání - ideální je sednout si vzpřímeně do tureckého sedu na měkké podložce a zavřít oči. A pak už se jen plně věnovat hlubokému nádechu a výdechu. Je normální, když nám bude dělat problémy se plně soustředit a myšlenky nám budou různě "cestovat" - v takovém momentu se prostě a jednoduše vrátíme ke svému dechu. Tato praktika se doporučuje zejména v rámci úzkostných stavů. Pro opravdový účinek a zklidnění je důležitá pravidelnost a taktéž délka této praktiky - sama za sebe bych doporučila minimálně 20 minut.



3. Pozorování přírody - myslím, že netřeba podrobně rozvádět. Pobyt v přírodě a ticho má blahodárný vliv na duši člověka a je lékem na rozličná trápení psychického rázu.


4. Imaginace - ti, kteří mají schopnost bohaté představivosti jistě zaplesají. Pro naše zklidnění je možno si představovat určité bezpečné místo. Pro každého znamená bezpečné místo něco jiného. Může to být místo, ve kterém jsme se již někdy octli, ale taktéž to může být místo zcela vymyšlené a v realitě neexistující. Jak toto místo vypadá? Jak se na tomto místě cítíte? Jsou na tomto místě i nějací další lidé?


5. Body scan - v poslední době se v psychologii razí trend tzv. všímavosti vůči svému tělu a pocitům. Tím, že trénujeme tuto všímavost, tak zvyšujeme i svou citlivost vůči svým potřebám a sobě samotným, což má velmi pozitivní vliv na naše psychické zdraví.


6.Boxovací pytel - každý asi známe pocit, když jsme "plni emocí". Emoce potřebují ven, protože když je potlačujeme, tak v nás "hnijí" a dlouhodobě to v nás tvoří "paseku", se kterou si pak nevíme rady. Své pocity potřebujeme uvolnit, ale způsobem, který nezraní druhé a ani nás. Na vztek je ideální boxovací pytel, nebo polštář. Nicméně pro "citlivější typy" doporučuji uvolnění se např. skrze umělecké aktivity např. hudbu, kreslení, malbu.


7. Zvuky - říká se, že "hudba léčí". Sama znám ze svého okolí mnoho osob, kterým hudba pomáhá přežít všelijaké nepříjemné krize v jejich životě nebo je minimálně přivede na jiné myšlenky. Toto se potvrzuje i v odborných kruzích a zaposlouchání se do různých zvuků je obecně doporučováno jako forma relaxace.

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page