top of page
Vyhledat
  • evijendr

Pro učitele - jak na výuku v této mimořádné době?!

Neklást důraz na výkon

Nacházíme se v mimořádné době, které musí být uzpůsobena nejen výuka, ale i učivo zadávané dětem. Děti by se měly udržet v určitém vzdělávacím rytmu, spíše ale z hlediska pravidelného režimu a efektivního využití části volného času. Neměli byste po nich vyžadovat výkony jako za normálních okolností. Rodiče nemají povinnost plně učitele nahradit.


„Dost dobře“ stačí, nemusíte být perfektní

Učitel by neměl mít povinnost dokázat, že je perfektním učitelem v extrémně vyhrocené době. Není potřeba za každou cenu vymýšlet něco nového, je naprosto v pořádku

doporučovat dětem ke zhlédnutí videa, která považujete za vhodná a již je někdo vytvořil.


Promluvte si s žáky

V současné situaci je vhodné dát prostor dětem vyjádřit jejich obavy. Rodiny žáků se mohou nacházet v různých situacích, a proto je třeba mít na paměti, že jít podle osnov by momentálně nemělo být prioritou. Z pohledu psychologů je proto důležité zejména v tomto období neklást na žáky příliš velké nároky, ale spíše se zaměřit na jejich obavy a zájmy. Čeho se žák z hlediska školy, známkování, dalšího studia obává? U jakého předmětu cítí, že potřebuje větší podporu učitele? U čeho má strach, že už to později nedožene? Co by jeho samotného z učiva zajímalo, o čem by se chtěl učit? Nedal by se jeho zájem nějak propojit s učivem dle osnov?


Společně to zvládnete

Nebojte se měnit svoje rozhodnutí, přiznat, že jste to s učivem přehnali. Změňte studijní plány, pokud se vám bude zdát, že dosavadní způsob distanční výuky nefunguje. Musíte ovšem rodičům sdělit, že i pro vás je situace komplikovaná a mnoho věcí, které nyní musíte využívat, si teprve osaháváte. Proto bychom doporučili vytvořit si konzultační hodiny pro rodiče (případně i pro děti). Můžete jim např. všem poslat pozvánku na “online třídní schůzky” konající se v určitém časovém rozmezí např. na platformě Zoom (možnost hromadného telefonního rozhovoru do 40 minut zdarma) nebo Skype. Je důležité se rodičů zeptat, jak se jim doma učení daří, jestli úkoly zvládají, jestli je množství učiva přiměřené, či jestli mají děti k dispozici všechny prostředky, které jsou potřeba k vámi nastavenému formátu výuky. Společně pak můžete dojít k možným řešením a výuku upravit.


I v dobách mnohem klidnějších je stěžejní dobrá komunikace mezi učiteli, rodiči a žáky. Buďte při ní upřímní a chápaví a zároveň požádejte o trpělivost i rodiče a žáky, protože i vy se nacházíte ve složité situaci bez jednoduchého řešení.


Sdílejte zkušenost

Užitečné mohou být různé podpůrné skupiny na Facebooku jako např. “Pedagogická komora - diskuze o školství - učitelé, ředitelé…”, kde můžete sdílet své zkušenosti s distanční výukou.


(Zdroj - MUNI, FSS, katedra Psychologie - Alexandra Ocásková, Andrea Sandanusová pod vedením Zuzany Masopustové)


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page