top of page
Vyhledat
  • evijendr

Pomocník pro rodiče - desatero efektivní domácí přípravy.

1) Prostředí

Připravte prostředí, podmínky a místo na učení. Vypněte rušivé zvuky a rozptylovače (TV, mobil, počítač – pokud ho dítě právě nepotřebuje), udělejte pořádek, nachystejte pomůcky (knihy, tužky, sešit), vyvětrejte.


2) Pravidelnost

Stanovte si pravidelný čas, kdy s učením začnete (např. každý pracovní den v 9. hod.), kdy skončíte.


3) Důslednost

V pravidelnosti buďte důslední k dětem i k sobě. Občas se dětem nechce stejně jako vám.


4)Odkud kam

Při problémech s řešením zadaných úkolů začněte nejlehčím úkolem, který dítě zvládne. Pak přejděte na nejtěžší a následně řešte úkoly běžné obtížnosti.


5) Změna aktivit

Reagujte na potřeby dítěte. Pokud mu úkol dlouho nejde vyřešit, zpracování trvá, dítě se u něho trápí, změňte aktivitu. Úkol dokončete po přestávce. Menší děti vyžadují více pohybové aktivity, často u učení potřebují chodit nebo se i jinak hýbat.


6) Přestávky

Přestávky zařazujte podle individuálních potřeb dítěte. Zkuste před přestávkou dokončit úkol nebo nějaký blok učiva.


7) Odměna/pochvala

Po učení nezapomeňte dítě pochválit nebo odměnit např. nějakou oblíbenou činností, výletem, hrou apod. Slovní hodnocení směřujte na činnost (např. dnes jsi četl krásně plynule, počítal jsi opravdu rychle…).


8) Motivace/zájem

Udělejte si seznam úkolů a hotové si odfajfkujte. Motivujte pozitivně – říkejte dítěti, co a jak dělá dobře, co a jak by mohlo dělat lépe.


9) Aktuální situace

Pamatujte na to, že proces učení ovlivňuje aktuální situace vaše i dítěte – to, co právě prožíváte, jak se cítíte, co se v rodině děje, jak reagujete.


10) Přístup k dítěti

Pomáhejte dítěti tam, kde vidíte, že potřebuje pomoci. Podporujte samostatnost. Snažte se s dítětem komunikovat v klidu a s respektem k jeho i svým potřebám.


(Děkuji Janě Rozsypalové za zpracování desatera!:-))

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page